Nieuws


Aantal DDoS-aanvallen blijft toenemen

Akamai: Bots generen bijna helft internetverkeer

Een steeds groter deel van het dagelijkse internetverkeer wordt gegenereerd door bots, die soms goede bedoeling hebben maar soms ook ordinair informatie wegkapen of spioneren. In het tweede kwartaal van dit jaar liep dit aandeel zelfs op tot 43 procent, zo blijkt uit Akamai’s State of the Internet Security-rapport voor het tweede kwartaal van 2016.

Gedurende een etmaal stond het botverkeer garant voor 43 procent van al het webverkeer dat over het Akamai Intelligent Platform werd verstuurd. Deze bots ‘oogsten’ specifieke websites of markten en maken niet direct bekend wat hun intenties zijn. Automation-tools en scraping-campagnes representeerden 63 procent van al het botverkeer, een toename van tien procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2016.

Meer DDoS-aanvallen
Daarnaast zag Akamai vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder het aantal DDoS-aanvallen met 129 procent toenemen. Tijdens het tweede kwartaal observeerde Akamai in totaal 4.919 DDoS-aanvallen. Twaalf aanvallen overstegen de grens van 100 Gbps, waarvan er twee zelfs meer dan 300 Gbps genereerden. Deze waren gericht op de media- en entertainmentindustrie. Op 30 juni registreerde Akamai de grootste DDoS-aanval uit zijn geschiedenis. Deze aanval piekte op 363 Gbps en was gericht op een Europees mediabedrijf. De gemiddelde grootte van een aanval daalde echter met 36 procent tot 3,85 Gbps.

“Terwijl de omvang van individuele aanvallen afneemt, zien we nog steeds een stijging in het aantal aanvallen. Dit komt deels omdat de tools steeds eenvoudiger in gebruik zijn en er daadwerkelijk geld mee valt te verdienen”, zegt Martin McKeay, Editor-in- Chief, State of the Internet / Security Report. “Hierdoor krijgen bedrijven te maken met nog meer aanvallen waartegen ze zich niet zelf kunnen beschermen.”

Het Akamai State of the Internet Security-rapport van Q2 2016 is via deze link gratis te downloaden.


Lees meer over