Column


IT-jurist Peter van Schelven over...

Afpersing met ransomware: verzekerbaar?

Zelfs rasoptimisten kunnen niet altijd hun ogen sluiten voor de gedachte dat de wereld om ons heen soms in- en inslecht is. Er lopen op onze aardbol zieke zielen rond die mensen gijzelen of ontvoeren louter met het doel de familie of de werkgever van de gegijzelde flink af te persen.

Aan chantage door middel van een gijzeling of ontvoering kan in voorkomend geval wellicht probleemloos een einde worden gemaakt als het verlangde losgeld snel op tafel komt. Dat geld moet er uiteraard dan wel zijn. Er bestaan op het terrein van de verzekeringen daarom specifieke dekkingen voor dit soort financiële risico’s: kidnap & ransom-verzekeringen. In zeer welgestelde kringen van de samenleving, of door bedrijven die personeel uitzenden naar dubieuze landen, wordt dit soort verzekeringen geregeld afgesloten. De verzekeraar draagt onder zo’n verzekering de lasten van het losgeld. Volstrekte geheimhouding van het bestaan van zo’n dekking is daarbij uiteraard een absolute must, want bekendmaking trekt snel fout volk aan.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht