Column


#OM

‘Aanpak cybercrime schiet tekort’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: het #OM en de aanpak van cybercrime.

Na eerder de politie luidde deze week ook het Openbaar Ministerie de noodklok over cybercriminelen die met steeds meer zijn en soms ongrijpbaar lijken. Waar de reguliere criminaliteit daalt, doet het cyberboevengilde er alles aan om de criminaliteitscijfers toch nog op een redelijk niveau te houden.

Het klokkengelui van het OM was onder andere te horen in een artikel in de Volkskrant waarnaar @Sdu_Strafrecht verwees. “Oplichting, afpersing en bedreiging vinden steeds meer online plaats, waardoor het zicht op de ernst en omvang ervan ontbreekt”, zo citeerde de Volkskrant uit het jaarverslag van het OM.

Onvoldoende kennis
De omvang van de cybercriminaliteit lijkt zowel het OM als politie zo langzamerhand boven het hoofd te groeien. Dit was ook al de conclusie van een kritisch rapport dat eind vorige week naar de Tweede Kamer werd gestuurd. “Hackers vormen een bedreiging voor de infrastructuur en informatiesystemen van onze samenleving”, zo merkte @JeroenHeuving op, maar volgens @SecuritypaperNL is er bij het OM en politie ‘onvoldoende kennis van cybercrime’.

“Aanpak cybercrime door politie en OM schiet ernstig tekort”, zo kopte NU.nl dan ook boven een artikel waarnaar @EasAppStore en @TectradeNL verwezen. Volgens @judswink zijn politie en OM onvoldoende toegerust op nieuwe taken zoals de bestrijding van cybercrime. “Wat gaat de minister hieraan doen?”

Investeren!
Het OM kwam in het al eerder aangehaalde jaarverslag zelf met het mogelijke antwoord: fors investeren! Het huidige budget is te klein om de cybercriminaliteit efficiënt aan te pakken, zo merkte @tweetsep op. Volgens @InfosecurityM en @jilles_com komt het OM miljoenen euro’s tekort voor een efficiënte aanpak van cybercrime. @iCity lijkt er weinig vertrouwen in te hebben dat het openzetten van de geldkraan leidt tot een betere aanpak van de cybercriminaliteit. “Cybercrime 'scoort' niet.”


Lees meer over