Column


#AIVD

‘Sleepwet is helemaal niet nodig’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Het venijn zat deze keer in het staartje van de week.

“NIEUWS”, zo twitterde Volkskrant-journalist Huib Modderkolk in kapitalen. Samen met Nieuwsuur legde de Volkskrant bloot dat digitale agenten van de AIVD in 2014 infiltreerden bij de Russische hackersgroep Cozy Bear. Daar zagen ze hoe Russische hackers in verkiezingstijd Amerikaanse doelen aanvielen, waaronder de Democratische Partij van Hillary Clinton.

“Nederlandse inlichtingen zijn cruciaal bewijs voor Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen; aanleiding voor FBI om onderzoek te starten”, aldus @huibmodderkolk. “Jammer dat dit soort zaken naar buiten komen”, vond @envirosec, “maar ‘men’ ziet nu wel dat onze diensten AIVD en MIVD met hun Cyber-unit een prima positie hebben internationaal.”

Manipulatie?
“Hackers AIVD leverden cruciaal bewijs over Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen”, zo vatte @ellenminkels het nieuws nog even samen. @FrankSmilda verbaasde zich wel over de reactie van Chris Painter, jarenlang verantwoordelijk voor het Amerikaanse cyberbeleid. “Dat de Russen dit zouden doen, het aanvallen van onze vitale infrastructuur en het ondermijnen van onze democratie, hadden we totaal niet verwacht.”

@traumabeertje was vol lof over de onthulling van Nieuwsuur en de Volkskrant. “Dit verhaal van @huibmodderkolk en @eelcobvr is het bewijs dat de journalistieke mogelijkheden eindeloos zijn zolang je goede mensen de tijd geeft om dingen uit te pluizen in plaats van hijgerig achter #ophef aan te rennen.”

Daar was niet iedereen het mee eens. Schrijver Leon de Winter was uiterst kritisch, en plaatste vraagtekens bij de tip die de Volkskrant in 2017 kreeg over de infiltratie van de AIVD bij Cozy Bear. “Wat is de bedoeling van het bekendmaken van deze staatsgeheimen? Waarom moeten we dit NU weten? Wie wil dat dit nu gepubliceerd wordt? (…) Ik geloof niet in tips in de spionnenwereld. Ik wil niet gemanipuleerd worden, noch door VK, noch door tipgevende spionnen.”

Sleepwet
Sommige twitteraars zagen de onthulling als een schot voor open doel om de sleepwet weer even onder de aandacht te brengen. “In Nieuwsuur is vanavond aangetoond dat de sleepwet helemaal niet nodig is en dat de AIVD zelfs beter is dan de Amerikanen in het hacken en afluisteren van de Russen”, zo stelde @GeertJeelof. “Het is dus niet nodig om het Nederlandse volk af te luisteren.”

Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over