Achtergrondartikel


3 vragen aan… Sander Goudswaard

‘Oude zekerheden verdwijnen’

Als beleidsadviseur ICT slaat Sander Goudswaard bij de N.V. Westerscheldetunnel de brug tussen IT en de business. Ook is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van securitypolicy’s. Hoe kijkt deze expert aan tegen het vakgebied van informatiebeveiliging?

Waar lig je wakker van?
“Dat oude zekerheden verdwijnen. Net als je denkt dat de beveiliging goed op orde is, blijkt dat er beveiligingsgaten in software zitten die al jaren bekend zijn in kleine kringen van bijvoorbeeld inlichtingendiensten. Die gaten worden ook nog eens actief misbruikt om in informatiesystemen binnen te dringen.”

Wat doe je om weer goed te slapen?
“Ik bedenk me dat 100 procent veiligheid niet bestaat en dat ik alleen maar kan streven naar het zo goed mogelijk doen, binnen mijn eigen invloedssfeer.”

Hoe ziet de securitywereld er volgens jou over tien jaar uit?
“Waar veel mensen er nu vanuit gaan dat veiligheid wordt verzorgd door hun virusscanner, firewall of ‘beveiligingscollega’ zal steeds meer het besef doordringen dat security begint bij het nadenken over het eigen handelen. Het is niet meer normaal om een kopie van je ID af te geven. En apparaten die je in huis hebt, zullen hopelijk geen standaardwachtwoorden meer hebben en vaker een software-update krijgen. In de securitywereld zal de focus verschuiven van een puur technische naar een meer menselijke benadering. Dat leidt tot meer begrip en urgentiebesef. Wat mij betreft begint die verandering vandaag.”


Lees meer over