Achtergrondartikel


3 vragen aan… Bastiaan Bakker

‘Nepnieuws is een urgent probleem’

Bastiaan Bakker is trendwatcher en cybersecurityspecialist en bij Motiv verantwoordelijk voor strategie en business development. De explosieve impact van nepnieuws houdt hem duidelijk uit zijn slaap.

Waar lig je wakker van?
“Ik lig wakker van de invloed van Russische hackers op de komende Tweede Kamerverkiezingen. Het gebruik en misbruik van zogenaamde feiten door criminelen is inmiddels een urgent probleem. Dit misbruik kan zomaar leiden tot onverwachte uitslagen en een nieuwe politieke koers. Want stel nu dat een nepmailtje opduikt waarin minister-president Mark Rutte zogenaamd toch de deur openhoudt voor regeren met Geert Wilders? De impact van dit nepnieuws zou enorm zijn. Nepberichten en -tweets hebben een explosieve impact op onze nieuwsvoorzieningen. Ze zorgen voor onrust en schaden het vertrouwen in onze democratie.”

Wat doe je om weer goed te slapen?
“Ik los het probleem van nepnieuws rondom de komende verkiezingen niet op. Maar ik weet wel dat ik cybercriminelen flink dwarszit. Met onze cybersecurity-experts binnen Motiv zorgen we ervoor dat vertrouwelijke berichten niet kunnen worden onderschept en dat criminelen niet in staat zijn om namens onze klanten nepberichten te versturen. Dit geeft rust. Ik weet dat wij daarmee ons steentje bijdragen in de strijd tegen deze nepberichten van nietszeggende of zelfs niet-bestaande afzenders.

Met de inzet van ons Cyber Security Operating Center en het gebruik van moderne beveiligingsprotocollen met ingewikkelde afkortingen zoals DNSSEC, SPF, DKIM en DMARC kunnen overheden en de burgers vertrouwen op de echtheid van de verzonden berichten. Nepmail zogenaamd afkomstig van Mark Rutte komt er dan niet door… Helaas heeft slechts 5 procent van de lokale overheden deze moderne beveiligingsprotocollen goed en volledig toegepast. Dit betekent voor onze Motivaren lange dagen en korte nachten. Er is nog een hoop werk te verzetten.”

Hoe ziet de securitywereld er over tien jaar uit?
“Samen helpen we Nederland veiliger te maken. Over tien jaar maken we nog steeds gebruik van de modernste digitale technieken om ons werk makkelijker te maken. Het zal nooit zo zijn dat we niet meer op techniek kunnen vertrouwen en afstappen van digitalisering.”


Lees meer over