Column


#Industroyer

‘Mijn energie ebt weg’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week aandacht voor #Industroyer.

Hel en verdoemenis deze week op Twitter. ESET waarschuwde voor Industroyer, volgens het Slowaakse AV-bedrijf ‘de grootste bedreiging voor industriële controlesystemen sinds #Stuxnet’. ESET vermoedt dat een staat achter Industroyer zit, merkte @112petrus op.

@BrendanTexel probeerde het nieuws nog te decimeren tot een ‘Wij van WC Eend’-verhaal, maar die lezing ging er bij de meeste twitteraars niet in. Volgens @HupraICT, @security_ace en @FredGaasendam is Industroyer wel even het virus ‘dat stroomnetwerken kan platleggen’.

Althans, dat hadden ze gelezen op NOS.nl. “Het virus is in staat om allerlei soorten industriële systemen aan te vallen, bijvoorbeeld oliecentrales, transportnetwerken of zelfs sluizen, maar de versie die door ESET is aangetroffen, is specifiek ontworpen om stroomnetten plat te leggen.” @Bright: “Het nieuwe virus Industroyer zou al zijn gebruikt om de stroom in de Oekraïense hoofdstad Kiev plat te leggen.”

Energie ebt weg
ESET waarschuwde dat een Industroyer-aanval ook in Nederland kan plaatsvinden. “Mijn energie ebt al weg”, merkte @TonhBC op. “Pech baas.” @tuxbabed kon er ondertussen geen chocola van maken. “Hoe komt malware überhaupt bij de interface van industriële systemen? En de vervolgvraag is: WAAROM?”

Voor @petrakramer staat in ieder geval één ding vast: “Er komt ooit een parlementaire enquête over de vraag wie besloten heeft om alles maar aan internet te hangen.” @erwinkool: “Niemand, dat is nou net het probleem…”

@_pvda lijkt het er niet bij te laten zitten: “#PvdA stelt Kamervragen over Industroyer-malware.” PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil binnen drie weken van de ministers Kamp en Blok weten of de Industroyer-malware schade kan aanrichten of die zelfs stil zou kunnen leggen. @Computest nam de ministers werk uit handen door alvast het antwoord te geven: “Industroyer is een reëel bedreiging voor de vitale infrastructuur van Nederland.” Zo goed @attjekuiken?


Lees meer over