Column


#privacy

‘Leve Big Data’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week zorgde de privacy van Amerikaanse kiezers tijdens de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 voor de nodige commotie. Of liever gezegd: het gebrek daaraan.

“Een privacyschandaal in de VS.” Duidelijke woorden van @MKBCyberAdvies. Wat was er aan de hand? Volgens @hardecijfers, @jcmraats en @GerritS1976 had een marketingbureau de privacy van Amerikaanse kiezers te grabbel gegooid.

NOS.nl meldde inderdaad dat persoonlijke informatie van 198 miljoen stemgerechtigde Amerikanen open en bloot op internet had gestaan. Het ging onder meer om geboortedata, adressen, telefoonnummers en politieke voorkeuren.

Oeps
Marketingbureau Deep Root Analytics had in opdracht van de Republikeinse partij zo’n 1,1 terabyte aan data verzameld en op een server bij Amazon geslingerd. “Iemand vergat de server te beveiligen met een wachtwoord”, aldus @nandokasteleijn. “Oeps”, zo merkten @zicovanrooijen en @ArjenUSA kort en bondig op.

“Niet te geloven”, vond @antmaertens. “Leve Big Data”, voegde @KommaPuntNet daaraan toe. @arie_papa probeerde met enig cynisme de gemoederen te sussen: “Joh, #privacy wat is dat?”

Gegevens aangepast
Alsof het allemaal nog niet erg genoeg was, berichtte NU.nl dat hackers er in 2016 in zijn geslaagd duizenden gegevens over Amerikaanse kiezers te stelen. “Onderzoekers ontdekten dat er zeker eenmaal data over kiezers zijn aangepast in een database van een Amerikaanse provincie.” @marcoswaager: “Toch liever zeker weten waar je data staan en veilig zijn?”


Lees meer over