Achtergrondartikel


3 vragen aan… Joash Herbrink

‘Internetveiligheid kinderen vergeten dingetje’

Joash Herbrink is security solutions architect bij Qualys. Hoe kijkt hij met zijn jarenlange ervaring in de security-industrie – en als vader – aan tegen onderwerpen als privacy, internetveiligheid en de beveiliging van informatie? “Over tien jaar is het ‘same old same old’.”

Waar lig je wakker van?
“Mijn grootste zorg zijn mijn en al die andere kinderen die opgroeien in een tijdperk dat ‘everything always online’ is. Voor kinderen die opgroeien in een veilig land zoals Nederland is cyberspace gevaarlijker dan welke plek dan ook. Toch denk ik dat de veiligheid van kinderen op internet een vergeten ‘dingetje’ is. Kinderen zijn door hun ‘open houding naar de wereld’ toe nog veel kwetsbaarder voor cybercriminelen en ander ‘gespuis’ dan volwassenen.

Ik maak me dan ook zorgen om de langetermijninvloed van social media en de kracht van cyberbullying. Kijk maar eens naar een recent geval in de Amerikaanse staat Texas waarbij een 18-jarig meisje na langdurig te zijn gepest zelfmoord pleegt. Of denk aan de ongewenste verspreiding van filmpjes via Facebook, terwijl de grote Amerikaanse reus het slachtoffer in de kou laat staan door zich te verschuilen achter privacy-overwegingen.

Kinderen moeten echt beter beschermd worden. Het recht op privacy is in cyberspace anders dan in de fysieke wereld, en moet in cyberspace substantieel beter worden beschermd. Het kan niet zo zijn dat privacy zo’n groot goed is dat onze jongeren die nu opgroeien de rest van hun leven geen enkel middel hebben om zichzelf te beschermen.

Naast deze zorg is het Internet of Things een punt van aandacht. Veel consumenten hebben geen idee wat ze in huis halen met al die handige gadgets en wat ze delen met de wereld. Als je eens goed kijkt wat er allemaal online is, nu al, dan houd ik mijn hart vast over wat we de komende vijf jaar meemaken. Bewustwording hierover en controle zijn zo belangrijk, en dat is wat er nu nog niet altijd is in de mate waarin ik het zou willen zien.”

Wat doe je om weer goed te slapen?
“De wetenschap dat we onze kinderen kunnen helpen om veilig met de online mogelijkheden om te gaan, stelt me gerust. Als ouders en security-industrie hebben we al veel bereikt in het coachen van onze kinderen. Persoonlijk zorg ik ervoor dat we regelmatig met onze kinderen bespreken wat je nu wel en niet moet doen online.

De industrie pikt ook het IoT-verhaal wel op, maar heel hartelijk gaat het nog niet. Ik ben blij dat de wetgever/politiek nu al deze uitdaging adresseert richting de markt, en er druk op zet om al die connected devices beter te beschermen, en daarmee direct de consument erachter.”

Hoe ziet de securitywereld er over tien jaar uit?
"Om eerlijk te zijn denk ik ‘same old same old’. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren. Security zal nog steeds sterk gericht zijn op het ‘helpen’ van de mens om geen ‘domme’ dingen te doen. Laten we eerlijk zijn, op zich zijn we als IT-industrie at large in staat om heel veilige systemen te bouwen, maar op het moment dat er gebruikersinteractie nodig is, en dat is er bijna altijd, dan moeten we weer van alles bedenken om het veilig te houden.

Mijn verwachting is dat we over tien tot vijftien jaar nog steeds bezig zijn ‘achter de mens’ aan te vangen, om die te helpen IT veilig te gebruiken. De security-industrie in het bijzonder moet zich blijven afvragen: wat kunnen wij doen om het de gebruiker zo makkelijk mogelijk maar tegelijkertijd zo veilig mogelijk te maken? Source code analysis bijvoorbeeld zal een sterke vlucht nemen. Omdat alles tegenwoordig om software draait, is het afvangen van domme fouten daar key. Ik hoor dat ook tijdens gesprekken die ik heb met mensen in het veld. Als we het bij de bron kunnen aanpakken, hebben we zoveel gewonnen.”


Lees meer over