Nieuws


Samenwerking Motiv en Digital Me

Gebruiker krijgt regie over zijn eigen data

Het individu moet zelf kunnen beslissen met welke partijen hij zijn eigen gegevens deelt. Het is een gedachtegoed dat al enkele jaren wordt uitgedragen door de Qiy Foundation. Motiv ICT Security en Digital Me slaan nu de handen ineen om mensen de regie over hun eigen data ook daadwerkelijk weer terug te geven.

Door de groei van de digitale economie doen meer en meer mensen online zaken met bedrijven, overheden en elkaar. De steeds groter wordende hoeveelheid gegevens en het gebrek aan controle en overzicht vormen echter een probleem. Niemand weet meer waar al die data blijven en wat ermee gebeurt. Organisaties worstelen op hun beurt met het up-to-date houden van de gegevens, met respect voor de privacy van de klant.

Trust Framework
Digital Me heeft op basis van het Qiy Afsprakenstelsel een Trust Framework ontwikkeld, waarmee de controle over persoonsgegevens in handen komt van het individu. Binnen het Trust Framework beschikken individuen over een persoonlijke Qiy Node waar zij toegang hebben tot hun digitale gegevens en deze beschikbaar kunnen stellen aan andere partijen die gebruikmaken van dit Trust Framework. De gebruiker bepaalt zelf wie bij deze gegevens mag komen.

Bedrijven en overheden kunnen zich op deze gegevens ‘abonneren’. Voorwaarde is dat deze organisaties zich houden aan de afspraken zoals opgesteld door de onafhankelijke en non-profit Qiy Foundation.

Motiv helpt bedrijven en overheden bij het aansluiten op het Trust Framework zoals Digital Me dat conform de spelregels van de Qiy Foundation heeft geïmplementeerd. Door een koppeling aan te brengen, ontstaat een beveiligde toegang tot de actuele gegevens die het individu zelf beschikbaar stelt.

Qiy in de praktijk
Nog deze maand start een grote verzekeraar als member van de Qiy Foundation met het aanbieden van veilige dataverbindingen aan hun klanten. Dat doen ze met behulp van Dappre. Dit is een app die gebruikmaakt van het Qiy Trust Framework. Met Dappre scannen klanten veilig en eenvoudig een QR-code die per klant uniek is. Zo krijgen ze eenvoudig toegang tot hun gegevens bij de verzekeraar.

De gemeente Boxtel heeft eerder al ervaring opgedaan met Qiy om het de inwoners van de gemeente mogelijk te maken om hun persoonlijke gegevens te laten valideren met de Basisregistratie Personen (BRP). Daarbij wordt gebruikgemaakt van Dappre. Een ambtenaar van de gemeente stelt de identiteit van de burger vast. Daarna hoeft de inwoner zelf alleen een QR-code te scannen vanaf een meekijkscherm om voortaan eenvoudig te kunnen beschikken over zijn of haar actuele en gevalideerde persoonsgegevens (zie ook deze video).


Lees meer over