Column


#Facebook #Onavo

‘Erger dan de kwaal’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week bleken Facebook en privacy weer geen handige combinatie te zijn.

“Beveiligingsapp Onavo Protect van Facebook heeft lak aan jouw privacy”, fulmineerde @techtonia. Hoe is het internetbedrijf er nu weer in geslaagd om zich de woede van de privacygemeenschap op de hals te halen?

Een nieuwe optie in de Facebook-app was de boosdoener. “Gebruik je Facebook? Dan merk je dat er een optie bij gekomen is, een VPN van Onavo. Gebruik deze niet!”, zo schreeuwde @paullieverse het van de daken. “Een VPN kan je dataverkeer beveiligen (praktisch bij gebruik van openbare wifi). Deze van Facebook beschermt wel, maar verzamelt ook gelijk al het gebruik van al je apps!”

Je verwacht het niet
Een waarschuwing van de Consumentenbond bracht deze week het balletje aan het rollen. “De app analyseert continu ál het internetverkeer van het mobiele apparaat en deelt die kennis met Facebook en zijn advertentiepartners”, zo berichtte de organisatie. Consumentenbond-directeur Bart Combée was dan ook duidelijk op Twitter: “Niet gebruiken: Onavo Protect - VPN Security van Facebook. Belooft extra privacy en veiligheid, maar verzamelt intussen álle data van en naar je apparaat.”

“Bij beveiligingsapp #Onavo is het middel erger dan de kwaal”, aldus @SchramRe. “Je verwacht het niet hè?”, merkte @cvertier cynisch op. @j_opdenakker: “Een VPN-app van Facebook. Dat zou inderdaad al een rood knipperlicht moeten zijn.”


Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over