Column


#cybersecurity

‘Een duidelijke visie ontbreekt’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week een poging om het onderwerp cybersecurity in het aanstaande regeerakkoord te krijgen.

‘Wordt het regeerakkoord straks gehackt?’ Deze vraag stond donderdag centraal tijdens een debat over cybersecurity met de Tweede Kamerleden Sven Koopmans (VVD), Kees Verhoeven (D66) en Mustafa Amhaouch (CDA), allen vertegenwoordigers van partijen die nu het ‘motorblok’ vormen voor de onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord. “En zij vinden dat cybersecurity erin moet”, merkte debatleider Roelof Hemmen op. “We gaan vanmiddag niet weg voordat we vergaande toezeggingen hebben.”

Onvoldoende aandacht
@SecurityVandaag vermoedt dat Hemmen nog steeds in het zaaltje in Nieuwspoort zit. Tijdens het debat werd al snel duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is. Zo merkte Verhoeven volgens @LHolterman op dat de politiek nog altijd onvoldoende aandacht heeft voor de onveiligheid van het Internet of Things. “De overheid moet onveilige IoT-producten volgens Verhoeven verbieden”, aldus @BOvervest.

Maar het probleem is veel breder dan alleen het gebrek aan aandacht voor IoT-security. @Platform_ECP, samen met de Cyber Security Raad en Herna Verhagen van PostNL initiatiefnemer van het debat, tekende uit de mond van Verhoeven op dat het ontbreekt aan ‘een duidelijk visie op cybersecurity’. Volgens @MarBonthuis steeg een vergelijkbaar geluid op uit het publiek. “Awareness in de Tweede Kamer is niet genoeg. Het is tijd voor implementatie!” Amhaouch kon zich daar wel in vinden. “De overheid moet zorgen voor een basisvoorziening.”

Droge voeten
Het woord ‘investeren’ viel tijdens het debat veelvuldig. “Investeringen en publiek-private samenwerking zijn nodig zodat Nederland ook digitaal droge voeten houdt”, zo twitterde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid @DickSchoof naar aanleiding van het debat. Meerdere twitteraars haalde een al eerder uitgebracht advies aan. “Tien procent van IT-budget moet naar cybersecurity.”

Volgens @MarBonthuis moet er een roadmap komen, omdat het onderwerp cybersecurity nu te veel versnipperd is over de departementen. Ook had ze nog een oproep aan de debatterende Kamerleden: “Zorg voor kennis bij fractiegenoten op zorg, onderwijs, innovatie… #CyberSecurity.”


Lees meer over