Achtergrondartikel


3 vragen aan... Ed van der Pijl

‘De uitdagingen blijven’

Ed van der Pijl doet er als Enterprise Architect van Stedin alles aan om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot de systemen van de netbeheerder. “Wij doen ons best een stap voor te blijven.”

Waar lig je wakker van?
“Privacybescherming van onze klanten staat hoog in het vaandel. We merken dat we steeds meer aandacht moeten besteden aan het voorkomen dat lieden met minder goede bedoelingen misbruik proberen te maken van of zich toegang proberen te verschaffen tot informatie waar zij niets mee te maken hebben.”

Wat doe je om weer goed te slapen?
“Wij doen ons best een stap voor te blijven, door maatregelen in te zetten die in de context van een risicogebied het best van toepassing zijn. Dat kan variëren van zorgen dat informatie die op een gegeven plaats in het informatielandschap niet strikt noodzakelijk is daar dan ook niet is tot het inrichten van (aanvullende) controlemaatregelen bij het verlenen van toegang tot informatie.”

Hoe ziet de securitywereld er volgens jou over tien jaar uit?
“Vooruitkijken is moeilijk, vooral naar de toekomst. Ik vrees dat de uitdagingen zullen blijven en zelfs gaan toenemen. Bijvoorbeeld door the Internet of Things. Over tien jaar is het (hoop ik) de norm dat de consument zelf inzage heeft in wie welke informatie van hem of haar gebruikt en voor welk doel en de rechten daartoe zelf op eenvoudige wijze kan intrekken.”


Lees meer over