Column


#ransomware

‘Dat krijg je als je de Piratenpartij negeert’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week kwam het bijna onheilspellende bericht dat de Tweede Kamer is getroffen door ransomware.

Volgens sommige twitteraars waren cybercriminelen erin geslaagd om overheidsdocumenten met ransomware te versleutelen. De gijzelsoftware zou de servers van de Tweede Kamer zelfs tijdelijk plat hebben gelegd. “Heel vervelend maar hopelijk komt er nu eindelijk meer bewustzijn”, stelde D66-Kamerlid @KeesVee.

Volgens @Bright opende iemand een mail met het Word-document 'Factuur000000.doc'. “Dat krijg je dus als je bij verkiezingen structureel de @Piratenpartij negeert en 149 digibeten de Kamer in stemt…”, sneerde @N_is_Een. @Marinvc: “Fijn gevoel dat de mensen die beslissen over (digitale) (on)veiligheid zo digidom zijn!”

Volgens @markloman waren de ontvangers mogelijk op het verkeerde been gezet. “De ransomwarefactuur gericht aan de Tweede Kamer heeft waarschijnlijk een Russische taalinstelling, maar kan ook met opzet zo zijn ingesteld.”

“Als het criminelen lukt om binnen te komen, is het voor een geheime dienst al helemaal een eitje”, merkte @Schellevis op. Volgens @BNR neemt de Tweede Kamer maatregelen na de infectie met ransomware. Hoe die maatregelen eruitzien, blijft echter in nevelen gehuld. “De communicatieafdeling van de Kamer wil verder weinig over de kwestie kwijt, 'omdat het gaat over veiligheid', behalve dan dat er 'passende maatregelen zijn genomen'.”


Lees meer over