Column


Column Patric Versteeg

Boe!

Angst regeert. Niet alleen in ons vakgebied, maar ook in de politiek (zie menig nieuw verkiezingsprogramma), in hoe wij onze kinderen opvoeden en zelfs hoe wij ons leven lijden (Inderdaad met een lange ‘ij’ als de angst regeert). Persoonlijk heb ik bijvoorbeeld een reis-, inboedel-, aov-, bedrijfsaansprakelijkheids-, rechtsbijstands-, begrafenis- en een telefoonverzekering. Zeker bij die laatste verzekering kun je vraagtekens plaatsen.

Slechte raadgever?
Angst regeert. Zodra wij in het risicomanagementproces van de business impact-analyse doorstappen naar de ‘echte’ risico-analyse dan wordt er alleen nog maar gesproken over dreigingen en kwetsbaarheden. Er wordt gesproken over die ‘angsten’ die onze bedrijfsvoering mogelijk bedreigen en mogelijk tot schade kunnen leiden.

Angst regeert. Bij de business voor de meldplicht datalekken, ingeboezemd door de adviserend jurist, IB’er of riskmanager die nu zijn kans schoon ziet om ‘eindelijk’ het informatiebeveiligingsprogramma echt op de kaart te zetten en budgetten voor de komende jaren zeker te stellen. (En, oh ja, de GDPR komt eraan en misschien ook nog wat cybersecuritywetgeving.)

Angst is een slechte raadgever. Zo luidt dat gezegde toch? En als angst een slechte raadgever is en wij in ons vakgebied met een ondertoon van angst adviseren, wat maakt ons dat dan?

Vrees niet
De engel Gabriël heeft, ruim voordat ons vakgebied enige vorm kreeg, de boodschap verkondigd ‘vrees niet, wees niet bang’. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker nu in de media elke hack of datalek breed wordt uitgemeten, nieuwe wetgeving van kracht is en bestuurders aansprakelijk worden gesteld.

Wat ik wil meegeven, is dat angst je wereldbeeld vernauwt en de focus beperkt. Je bent alleen maar bezig met het gevaar dat je ‘denkt’ te kennen. Door deze tunnelvisie kun je uiteindelijk dan ook niet de gewenste bijdrage leveren aan het doel van de business. Angst is en blijft een slechte raadgever, welke kansen wegneemt en organisaties remt. Zijn wij allemaal niet eens bejegend als de afdeling van de remmende vooruitgang?

Zoektocht
Hoe dit anders kan? Ook voor mij is dit een zoektocht. Ik begin in ieder geval met het boek Cyber Risico als KANS (EAN: 9789058754486) van Roel van Rijsewijk en bericht de volgende keer of ik denk dat je van angst een kans kan maken.


Lees meer over