Column


#Aboutaleb

‘Als zelfs het rapport niet is beveiligd...’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week hield een rapport van de Rotterdamse Rekenkamer de gemoederen bezig.

Een schok ging door 010. Hackers die in opdracht van de Rekenkamer in de Rotterdamse systemen keken, vonden 700 'kritieke zwakheden'. Volgens NU.nl heeft de gemeente Rotterdam zijn informatiebeveiliging zo slecht op orde, dat burgemeester Ahmed Aboutaleb mogelijk zelf gevaar loopt.

“Aboutaleb loopt al jaren onnodig risico”, merkte @Matthijs85 op. “Zijn agenda is geheim, maar nauwelijks beveiligd.” Volgens @rhoeffnagel kunnen ‘cybercriminelen meekijken in de agenda en e-mail van Aboutaleb’. @baspaternotten via een ‘autotweet’: “Beveiliging burgemeester Aboutaleb (PvdA) Rotterdam één grote gatenkaas.”

Responsible disclosure?
“Ja, door Aboutaleb een trending topic te maken op Twitter dat hij gevaar loopt door slechte beveiliging, loopt hij nog eens extra gevaar”, vond @SipanMenco. Niet voor niets had de gemeente Rotterdam publicatie van het rapport tegen proberen te houden, zo blijkt uit een brief van de burgemeester aan de gemeenteraad waar SecurityVandaag eerder al de aandacht op vestigde. “Rotterdammers zijn er nu niet bij gebaat dat potentieel kwaadwillenden worden gewezen op kwetsbaarheden in onze systemen.’ De handelwijze van de Rekenkamer kan, aldus deze brief, niet als ‘responsible disclosure’ van kwetsbaarheden worden gezien.

Maar ja, merkte @Tuinier scherp op, als zelfs het rapport over de gebrekkige beveiliging niet is beveiligd... “De conclusies staan in de @volkskrant”, aldus deze twitteraar. Onderzoeksjournalist Willem Feenstra vindt niet dat zijn berichtgeving in de Volkskrant de veiligheid van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in gevaar brengt. “Wij brengen veiligheid burgemeester Aboutaleb niet in gevaar”, zo citeerde @NPORadio1 de onderzoeksjournalist.


Lees meer over