Achtergrondartikel


3 vragen aan… Wouter Wissink

‘Reken bedrijven af op onveilige software’

Wouter Wissink heeft vele jaren werkervaring op het gebied van risicomanagement in onder andere de ICT-branche. Deze werkervaring deed hij op tijdens zijn loopbaan bij een aantal internationale verzekeraars. Nieuwe dreigingen die steeds weer de kop opsteken zijn voor Wissink een reden om wakker te liggen. “Het zou ook fijn zijn als er strengere wetgeving komt voor cyberrisico’s.”

Waar lig je wakker van?
“Van de ‘unknowns’, oftewel nog onbekende aanvalstechnieken gecombineerd met grootschalige virtuele opslag van gegevens en beschikbaarheid van systemen. Hierdoor kan een enkele inbraak leiden tot verlies of diefstal van data van meerdere klanten door aanvalstechnieken die steeds geavanceerder worden. Ook zijn dan gegevens en systemen niet meer beschikbaar en vallen meerdere bedrijven stil. Hierdoor kunnen meerdere bedrijven en dienstverleners getroffen worden door schades die vanuit onverwachte hoeken komen. Vergelijk het met een brandverzekering. Bij een aanslag zoals op het World Trade Center in New York heb je schade aan gebouwen, bedrijfsschade, aansprakelijkheid maar ook verlies van levens (levensverzekering, ongevallen), et cetera. Nu alles steeds meer logisch gescheiden wordt in plaats van fysiek kunnen deze scenario's ook in het cyberdomein optreden. Ook bij aanslagen zoals op het WTC werkten traditionele ‘firewalls’ niet."

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht