Achtergrondartikel


3 vragen aan... Piet Woudt

‘Het woord datalek is niet sexy’

Piet Woudt is senior adviseur Informatiemanagement bij Gemeente Houten en heeft in die hoedanigheid dagelijks te maken met de beveiliging van gevoelige persoonsgegevens. Met ICT zijn enkele risico’s weg te nemen als het gaat om het lekken van die gevoelige gegevens, zo is de ervaring van Woudt, maar lang niet alles. “Het grootste risico zit nog altijd tussen de rugleuning van de stoel en het toetsenbord.”

Waar lig je wakker van?
“Het risico van een groot datalek met gevoelige gegevens van veel burgers is iets wat mij wel zorgen kan baren. Ik ben niet zo beducht voor de boete die de Autoriteit Persoonsgegevens kan opleggen maar wel voor de gevolgen van een dergelijk lek voor de inwoners van onze gemeente.” 

Wat doe je om weer goed te slapen? 
“Bewustwording, bewustwording en bewustwording. Ik doe daar dagelijks veel aan, maar merk dat veel mensen informatiebeveiliging zien als een ICT-feestje. Dat is het niet. Natuurlijk kun je met ICT een aantal zaken goed afregelen maar het grootste risico zit nog altijd tussen de rugleuning van de stoel en het toetsenbord. Het woord datalek is ook niet sexy. Als ik er aandacht voor vraag, bijvoorbeeld door een stukje op het intranet, wordt dat nauwelijks gelezen. Ik ben dus voortdurend op zoek naar nieuwe creatieve en verrassende manieren om het onderwerp bij mijn collega's onder de aandacht te brengen.”  

Hoe ziet de securitywereld er over tien jaar uit? 
“De wereld zal er wat ons vakgebied betreft voorlopig niet veiliger op worden. Ik hoop dat we steeds meer toegaan naar standaardisatie van hulpmiddelen. Neem nu beveiligde e-mail. Meerdere aanbieders hebben een product maar die praten niet met elkaar. Ik vertrouw erop dat we ooit naar een systeem van beveiligde mail toegaan dat vergelijkbaar is met gsm. Het maakt niet uit bij welke provider je zit, je kunt met elkaar bellen omdat er één standaard wordt toegepast. Daar moeten we met beveiligde e-mail ook naartoe. Uiteraard is ook dat slechts een technische oplossing die alleen werkt als mensen ook het juiste gedrag vertonen. Dus met die bewustwording ben ik waarschijnlijk over tien jaar ook nog steeds bezig.” 


Lees meer over