Column


#equifax en #sleepwet

‘1984 is geen handleiding’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week waren er drie onderwerpen die nadrukkelijk om de aandacht streden…

“Hacker-jackpot!” Althans, dat meldden meerdere Duitse twitteraars na het lezen van een artikel op heise.de. En, wat hadden de hackers gewonnen? Nou, de kredietgegevens van maar liefst 143 miljoen inwoners van de Verenigde Staten. Die hadden ze in mei buitgemaakt bij het Amerikaanse kredietbureau Equifax dat het lek op 29 juli dichtte.

Volgens Equifax werd de kredietdatabase niet gekraakt, waardoor de winnaars van de jackpot niet de kredietscores van klanten konden zien. Wel hadden de criminelen door de cyberaanval toegang tot de burgerservicenummers, geboortedata en adressen van Amerikanen, zo meldt NU.nl.

“Een zeer ernstig datalek”, concludeerde @FrankSmilda. Gelukkig reageerde de directie van Equifax adequaat op het lek. “De directieleden van Equifax hebben direct na de ontdekking van de hack hun aandelen verkocht”, aldus @ErikTolboom. “Die kunnen aangepakt worden voor handelen met voorkennis?”, vroeg @ndevreede zich af. Dat is de vraag. Equifax ontkent dat de aandelen op basis van het ontdekte datalek zijn verkocht.

Reclamera’s
En dan was er nog de ophef over camera’s verstopt in reclamezuilen op stations. Die camera’s registreren volgens @Sprakeloos of je naar reclame kijkt. “Kunnen ze ook walging registreren?” @jolandagaal: “Ik vind het schending van de privacy.”

De ‘reclamera’s’ doken overigens ook op in België, maar daar worden ze volgens @Matthijs85 na kritiek weggehaald. “Wanneer volgt Nederland?” @MichelCollignon begreep de ophef niet zo goed. “Camera's in de reclameborden zijn toch makkelijk ‘buiten werking’ te stellen? Gewoon een sticker op de lens. #nietverdervertellen.”

Sleepwet
@AadZet vond het tijd voor ‘verzet!!!’. Niet zozeer tegen de reclamera’s, maar meer tegen de op 11 juli door de Eerste Kamer aangenomen vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten om ‘massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers’. @EdwinNijsman: “1984 is geen handleiding. Houd de staat uit je privéleven. Teken voor een referendum over het sleepnet op sleepwet.nl.”

Voor een referendum over de sleepwet zijn 300.000 handtekeningen nodig. Tekenen kan op de speciaal hiervoor ingerichte sleepwetwebsite.


Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over