Achtergrondartikel


Innovatieprofessor Paul Iske over digitale rechten:

‘Ik wil zelf de speler zijn, niet de speelbal’

“In de digitale wereld ben je eigenlijk niemand.” Volgens Paul Iske, professor Open Innovation and Business Venturing aan de Universiteit Maastricht, kunnen mensen op het internet zelfs hun eigen identiteit niet beschermen. “Maar ik ben een ‘believer’ en ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is om de digitale wereld er beter uit te laten zien.”

Paul Iske is een man met meerdere petten op. Behalve professor is hij spreker, onderzoeker, consultant en oprichter en president van het ‘Instituut voor Briljante Mislukkingen’. Zijn instituut zal zich zeker niet buigen over het internet, maar toch, ‘iets klopt er niet’. “Het internet wordt nu voor dingen gebruikt waar het niet voor bedoeld is.”

Platformmaatschappij
Iske heeft het zelfs over ‘ongewenste verschijnselen’. “Neem nu die platformmaatschappij waar we in leven. Ik vind het helemaal niks. Als ik spulletjes wil verkopen moet ik naar Marktplaats, als ik een reis wil boeken moet ik naar Booking.com en zelfs als ik seks wil hebben is daar een platform voor. Derde partijen profiteren van alles wat we doen en zuigen miljarden uit ons systeem. En de mensen die het echte werk doen, zoals restauranthouders, hoteliers en taxichauffeur, houden steeds minder over.”

“De huidige platformen zijn niet duurzaam”, vervolgt Iske. “De platformen zullen zichzelf opnieuw moeten uitvinden op een manier dat ze transparanter met data omgaan en op een eerlijkere manier een toegevoegde waarde bieden. Uiteraard mag daar best op verdiend worden, maar er moeten Booking.com’s en Airbnb’s 2.0 komen die niet per se zoveel mogelijk winst hoeven te maken en mijn informatie niet gebruiken voor zaken waar ik niet van weet of waar ik het helemaal niet mee eens ben.”

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht